en sv
Itäiseltä Suomenlahdelta

Taidetta kotiin

TAITEEN MYYNTI TAITEILIJA ITSE JA WWW.TAIKO.ART

Tiedustelut:

Merihelena Leskinen

Puh. +358 400 105 183

S-posti mail(at)merihelena.fi

Tai täytä lomake sivun lopussa.

Itämeri

Itämeri

öljy kankaalle 2021, k.100cm x l.150cm, kehystetty, 7300eur

Itämeri on meidän oma kotimeremme, mutta kaikkien ihmisten yhteisessä käytössä. Se on pienestä koostaan huolimatta yksi koko maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista ja myös Euroopan toiseksi suurin tavaraliikenneväylä. Itämeri on upea, voimakas ja sanomattoman kaunis. Tämä haavoittuva matala murtovesiallas on ihmisen toimesta kärsinyt paljon, mutta se on yhä vielä uniikki pohjoinen sisämeri. Uusin maalaukseni Itämerestä on kunnianosoitus kotimeren kauneudelle ja sen vahvalle luonteelle. Teos kuvaa keskisen Itämeren komeimpia aaltoja…

Menneisyydenmeri

Menneisyydenmeri

öljy kankaalle 2019, k.100cm x l.150cm, kehystetty, 7300eur

Tämä nimenomainen aaltokonstruktio syntyi kankaalleni jo 2015. Teos matkasi 2016 rapakon taakse näyttelyyn Floridaan, jossa jenkit kauhistelivat sitä monin sanakääntein, ’I’ve been in that storm!’, ’How awful, I wouldn’t never be there!’ Sain myrskyni takaisin ateljeeseen ja levoton pensselini jatkoi työskentelyään isojen aaltojen kanssa. Vihdoin pensseli rauhoittui 2019 ja teos oli valmis

Purjehtija 2021

Purjehtija 2021

öljy kankaalle 2021, k.65cm x l.145cm, kehystetty, MYYTY

Olen maalannut lapsuuteni Skallerhamnin rantakallioita vuodesta 2011 saakka, lukuisia rantapärskemaalauksia, joista yhden osti Suomen valtio. Skallerhamn on vanha satamasaari 1800-luvulta ja se sijaitsee Emäsalon vieressä itäisellä Suomenlahdella.
Skallerhamn on uloin ulkosaari sisäsaariston reunalla, hyvin erikoinen saari siis.
Tässä uusimmassa Purjehtijassa – joka kuvaa siis symbolisesti ihmistä ”purjehtimassa” omassa elämässään – maalasin taivaan ensin seruleenin sinisellä kirkkaalla sekoituksella. Meren olin maalannut jo valmiiksi ja myös kuunari Albanuksen. Seuraavaksi lisäsin taivaalle valkoisenpuhuvaa pilvisyyttä ja lopuksi halusin siihen jonkinlaisen rajun viimeistelyn, sillä merellä kovassa tuulessa taivas on pääsääntöisesti ”raju”. Aniliininpunainen purppuralasyyri sitten viimeisteli tämän suuritöisten ponnistelujen merimaalauksen

Angelniemen kuu

Angelniemen kuu

öljy kankaalle 2021, k.71cm x l.60cm, kehystetty, MYYTY

Oli meritaidemaalarin koko vuoden kohokohtia, kun sain viimein maalata tähän merimaalaukseen suloisen saaristohöyrylaiva Maurits Holmbergin skorsteenin savun…
Maalasin ja virittelin tummaa taivasta tammikuusta 2021 saakka erilaisin tummin sävyin, käyttämättä tunkkaista mustaa väriä lainkaan. Jokainen kymmenistä lasyyrivärikerroksista sai kuivua kunnolla.
Halusin maalata tuon ihananpunaisen kirkon ja sen valon - joka valo iltaisin tuikki ja näkyi kotimme ikkunoista ainoana valona Karhuselän toisella puolella Sauvon säkkipimeässä illassa.
Teos kuvaa 1940-luvun Sauvon merihistoriaa, josta minua sivisti paikallishistorian upea tuntija Tuija Särvä. Aluksista sain tietoa Seija-Riitta Wileniukselta, jonka isoisän Oskar Grönroosin aluksia olivat vasemmalla lipuva 3-mastoparkki Suomen neito sekä oikealla kulkeva pakettijahti Olof.
Lisäksi keskellä puksuttaa Maurits Holmberg, joka oli Sauvon viimeisiä saaristohöyrylaivoja.
Angelniemen kirkko seisoo koko Kemiönsaaren komeimmalla paikalla. Purjehdin useamman kerran kirkon luo yli Karhuselän – jonka syvin kohta on 30m - yhdessä mieheni Ollin sekä Leevi laivakoiran kanssa toteamassa kirkon sijainnin, että se on juuri siinä, omalla paikallaan. Rakennuksen olemassaolon toteaminen on fyysinen kokemus, joka siirtyy pensselin kautta maalaukseen.
Sauvon poikkeuksellinen kuu valaisee nämä Karhuselällä kulkijat, joiden peräaallot saavat veden kuunvalossa väreilemään.
Työstin tätä aihetta päässäni yli kaksi vuotta.
Onneksi lopputulos ei ole yhtään sellainen kuin olin kuvitellut, vaan aivan toisenlainen!

Kuumat aallot

Kuumat aallot

öljy kankaalle 2021, k.46cm x l. 86cm, kehystetty, 1950eur

Tuskailin ateljessani heinäkuun +28 asteessa ja purin turhautumiseni käymällä 5 vuotta nurkassa seisoneen mustan myrskyn kimppuun. Levitin sen päälle ’kuuman’ väriä eli kadmiuminpunaisen sekoitusta. Tämä maalaus on nyt kahdenkertaisesti vaimennettu, jotta punainen väri ei ’huuda’. Kirkkaat värit tekevät minulle niin, huutavat pääni sisällä, muusikkotaustani vuoksi, joten joudun vaimentamaan värit hiljaisiksi.
Nimi kuumista aalloista pulpahti ilmoille, kun ystäväni kanssa pohdimme, mitä muuta voisin maalata kuin sanaleikin ’riippumaton ajattelija’. Kikka ystäväni lohkaisi että ’voisit maalata Kuumat Aallot’!

Airiston aallot

Airiston aallot

öljy 2021, k.41cm x l.106cm, kehystetty, 2350eur

Näyttely Forum Marinumissa, Turussa. No pitäähän turkulaisille maalata muisto heidän ihananvärisestä Airiston selästä! Muistan monet myrskyt Airistolla kun pienenä seilasin kovissa tuulissa isäni kyydissä puisessa purjeveneessä ja vatsanpohjaa vähän kipristi. Urheasti hain katseellani horisonttia, etten voisi pahoin ja tämä tepsi. Ajan ja tottumuksen kanssa en enää voinut pahoin.
Airiston ihana siniväri löytyy valtoimenaan pauhaavasta etuaallosta. Merellä usein salaa takaa vasemmalta hyökkäävä kovempi keli lymyää valossa kylpevän etuaallon takana…

Harmaalokki Vänön kalliolla

Harmaalokki, Vänö

öljy kankaalle 2021, k.20cm x l.30cm, kehystetty, 850eur

Joskus tuntuu että selässä on silmät ja kun kääntyy, lintu tuijottaa kalliolta ohitse kulkijaa.
Tämä pieni merimaalaus kuvaa maailmaa harmaalokin näkökulmasta. Harmaa lokki ja maalauksen kovin harmaa pilvinen päivä. Lintu on elämän tarkkailija ja miettii omiaan.

Asplandet, Söderskär

Asplandet

öljy kankaalle 2021, 25cm x 31cm, kehystetty, 850eur

Asplandet on vanha satamasaari Sipoonselän eteläpuolella. Tämä merimaalaus on tutkielma Asplandetin sileälle, kauniille kalliorannalle murtuvista aalloista. Horisontissa näkyy pieni valkoinen pilkku, Söderskärin majakka, mutta maalaukseen majakka pääsi mukaan suurennettuna. Selkälokit luovat tunnelmaa.

Jaala Lågskärin illassa

Jaala Lågskärin illassa

öljy 2021, k,60cm x l.35cm, kangas taitettuna maalauksen taakse, reunat maalattu, MYYTY

Maalasin tämän maalauksen jo syksyllä 2020, mutta tuo versio jäi kalpeaksi. Nostin kiinnostavan aiheen uudelleen maalaustelineelle ja pensseli loihti siihen kymmenen lasyyrikerrosta lisää, sekä valojen uudenlaisia heijastuksia.
Muistan Lågskärin majakan keskellä Itämerta kaukana ulkomerellä, kun ohitimme sen isän ja perheen kanssa s/y Irma Esmeraldan keulan osoittaessa kohti Kööpenhaminaa, Osloa.

Salainen poukama

Salainen poukama

öljy 2020, k.30cm x l.41cm, kehystetty, 1050eur

Suomen rikkonainen saaristo on täynnä toinen toistaan ihanampia laguuneja ja piilopaikkoja, jonne merenkulkija voi kätkeytyä veneensä kanssa piiloon maailmalta. Tässä Saaristomeren helmessä, Ånsörenin laguunissa, matkavene lymyilee puskan takana, eikä sitä paljasta mikään muu kuin pilkahdus mastosta, parista fendarista ja poijuköydestä

Spinnut

Spinnut, jossain Itämerellä

öljy 2020 kankaalle, k.22cm x l.41cm, kehystetty, 950eur

Kovaa menoa avomeripurjehduksella. Ensin oli vain etuaalto ja aallon pintaan spinnun luomat heijastukset. Seuraavaksi pensseli lähti maalaamaan taustalle siellä lymyävän mega-aallon ja aallon harjalle joukon spinnupurjehtijoita. Eivät skönärit aallon harjanteelta minnekään putoa, vaan murtuvan jyrkän aallon noste kohottaa purjeveneet taas jatkoon. Elämä jatkuu.

Purjehtijan auringonpilkahdus

Purjehtijan auringonpilkahdus

öljy 2020, k.20cm x l.90cm, kehystetty, 1750eur

Matkaveneen kippari on tässä saanut niskaansa aimo annoksen ns. Suomen suvea eli vettä, räntää ja ukkospuuskia. Hän on juuri ohittanut Helsingholman, kun hän ajatteli hakea seuraavaksi suojaa Gullkronasta. Hänen vaatteensa ovat likomärkiä. Yhtäkkiä synkkä taivas repeää ja ihana auringonpilkahdus kirkastaa läpimärän merenkulkijan koko elämän. Tuulikin lopettaa raivoamisensa ja meri tyyntyy pieneksi hetkeksi…. Taustalla vaanii jo seuraava ukkospuuska.

Väylällä, Ljusskär, Helsingholm

Väylällä, Ljusskär, Helsingholm

öljy levylle 2020, k. 46cm x l.65cm, kehystetty, MYYTY

Lähtiessä Hiittisistä väylää pitkin ylös kohti Helsingholmaa, löytyy väylän vierestä lumivalkea saari nimeltään Ljusskär. Sanotaan, että Ljusskär on portti Saaristomerelle. Tuon väylänvierussaaren kallionväri poikkeaa ympäröivistä saarista vaaleudellaan ja juuri kauneutensa vuoksi se on päässyt maalauksiini mukaan jo useamman kerran.
Tämä maalaus sai alkunsa jo monta vuotta sitten, kun maalasin siihen ensin Ljusskärin. Seuraavaksi saaren ympärille ilmestyi tuhnuinen pilvipoutasää, jossa aurinko oli paksujen pilvikerrosten takana. Seuraavaksi Ljusskärin lähelle lipui purjevene, mutta jotain silti vielä puuttui, sillä koko konstruktio oli etäinen ja kaukana. Lopulta etualaan pelmahti kelpo matkapursi, joka reippaassa sivutuulessa haluaa ohittaa edellä ajavan pläkässä lillijän : )
Väylällä, Ljusskär on nyt valmis!

Merimaisema, Skallerhamn

Merimaisema, Skallerhamn

öljy kankaalle 2020, k.61cm x l.65cm, kehystetty, 2050eur

Skallerhamnia olen maalannut enemmän kuin mitään muuta saarta. Se on suurehko ja upea ulkomeren saari sisäsaariston reunassa, Emäsalon kaakkoiskärjen tuntumassa Porvoon edustalla. Rikkonaisen kallion detaljien maalaaminen vei 3kk. Kuvankaunis linssilude, kaljaasi Albanus porhaltaa vanhan satamasaaren eteläpuolelta länttä kohti.

Aamu Bodön salmessa

Aamu Bodön salmessa, Bodö fladan

öljy kankaalle 2020, k.27cm x l.90cm, kehystetty, 1950eur

Parkkeerasin ketsi Irma Esmeraldan usein tähän kuvankauniin Bodön salmen kohtaan ankkuriin. Jäin siihen mielelläni yöksi kolmen muksumme kanssa, jotka halusivat uimaan nurkan takana olevalle Fårön hiekkarannalle. Fåröseen yleensä tuuli osui, joten ei siinä yötä voinut olla. Mieheni oli siihen aikaan töissä USAssa joten perheen kesälomapurjehdus sujui mutsi & kakarat kokoonpanolla. Merimaisema on maalattu luonnoksien ja muistin mukaan. Etualan purkkari on erikoisluokka A L 10 saaristoristeilijä

Saaristomeren rannalla

Saaristomeren rannalla, öljy 2022, 85cm x 120cm, 5.650eur

Ilta Kökarin ulkoluodolla

Ilta Kökarin ulkoluodolla, guassi 2004, 46cm x 63cm, taiteilijan kokoelmat,

Bengtskärin kuu

Bengtskärin kuu, kaljaasi Albanus, öljy 2022, 71cm x 84cm, 2.950eur, ei kehystä

Kuunari TS Helena Morgonlandetilla

Kuunari TS Helena Morgonlandetilla, öljy 2022, 20cm x 60cm, 1.650eur

Kuumalla merellä

Kuumalla merellä, öljy 2022, 70cm x 110cm, MYYTY

Yhteydenotto